专题 22 完形填空(新高考 15 空)2024 年Close 1【2024 新课标Ⅰ卷】I’ve been motivated — and demotivated — by other folks’ achievement s all my life.When I was a teenager, a neighborhood friend ____41____ a marathon race. Feeling motivated, I started running ____42____, but then two things happened. First, a girl I met one day told me she was ____43____ for a “super,” referring to a 52.4-mile double marathon. Then, the next day I went on my longest run — 15 miles. To be honest, I ____44____ it! Between the girl making my ____45____ seem small and the pure boredom of jogging, I decided that the only ____46____ I’d ever run again is if a big dog was running after me!So I ____47____ cycling. I got a good bike and rode a lot. I ____48____ of entering cycle races until I flew to San Diego to visit my sister. While she was at work one day, I ____49____ her bike and went for a ride. The ____50____: The roads there went through large valleys where I’d be riding uphill for miles at a time. I’d never faced such ____51____. That day, I got ____52____ by about 100 “local” bikers who were used to such roads. When I got back home, suddenly riding my bike didn’t seem quite as ____53____.I’ve ____54____ a lot since then. I’ve come to accept that whatever ____55____ I set for myself, they just have to be my own.41. A. knewB. heldC. wonD. quit42. A. regularlyB. silentlyC. proudlyD. recently43. A. askingB. lookingC. waitingD. training44. A. madeB. believedC. hatedD. deserved45. A. advantageB. achievementC. contributionD. influence46. A. wayB. riskC. placeD. reason47. A. gave upB. went onC. turned toD. dealt with48. A. heardB. dreamedC. complainedD. approved49. A. paintedB. borrowedC. boughtD. parked50. A. problemB. secretC. principleD. advice51. A. dangersB. eventsC. opponentsD. challenges52. A. passedB. convincedC. admiredD. stopped53. A. reliableB. convenientC. familiarD. appealing54. A. traveledB. maturedC. missedD. worried55. A. limitsB. datesC. goalsD. tests【答案】41. C 42. A 43. D 44. C 45. B 46. D 47. C 48. B 49. B 50. A 51. D 52. A 53. D 54. B 55. C【导语】本文是一篇记叙文。它详细叙述了作者在不同阶段对不同运动(跑步和骑自行车)的兴趣和经历,并通过这些经历反映了作者的成长和心理变化。【41 题详解】考查动词词义辨析。句意:我十几岁的时候,一个邻居朋友赢得了马拉松比赛。A. knew 知道;B. held 抓住;C. won 赢得;D. quit 退出。根据后文“Feeling motivated”可知,作者有了动力,所以此处应是一个邻居朋友赢得了马拉松比赛。故选 C 项。【42 题详解】考查副词词义辨析。句意:有了动力,我开始定期跑步,但后来发生了两件事。A. regularly 有规律地;B. silently 默默地;C. proudly 自豪地;D. recently 最近。根据前文“Feeling motivated” 可知,作者有了动力,所以应是定期跑步,符合语境。故选 A 项。【43 题详解】考查动词词义辨析。句意:首先,有一天我遇到的一个女孩告诉我,她正在为“超级”马拉松训练,指的是 52.4 英里的双马拉松。A. asking 要求;B. looking 看;C. waiting 等待;D. training 训练。根据后文“referring to a 52.4-mile d...