专题 18 阅读理解七选五(记叙文等)2021 年阅读理解七选五(记叙文等)Passage 1【2021 年新高考全国Ⅰ 卷】My husband and I just spent a week in Paris.____36____So the first thing we did was rent a fantastically expensive sixth-floor apartment the size of a cupboard. It was so tiny that we had to leave our suitcases in the hallway.The place wasn’t entirely authentic, though. Unlike a normal Parisian apartment, the plumbing ( 水 管 ) worked. ____37____Our building even had a tiny lift with a female voice that said, “Ouverture des portes,” in perfect French. That is the only French phrase I mastered, and it’s a shame I don’t have much use for it.Parisians are different from you and me. They never look lazy or untidy. As someone noted in this paper a couple of weeks ago, they eat great food and never gain weight. ____38____ French strawberries do not taste like cardboard. Instead, they explode in your mouth like little flavor bombs.____39____ On our first morning in Paris, I went around the corner to the food market to pick up some groceries. I bought a handful of perfectly ripe small strawberries and a little sweet melon. My husband and I agreed they were the best fruit we had ever eaten. But they cost $18!In France, quality of life is much more important than efficiency.You can tell this by cafés life. French cafés are always crowded.____40____When do these people work? The French take their 35-hour workweek seriously — so seriously that some labor unions recently struck a deal with a group of companies limiting the number of hours that independent contractors can be on call.A. Not all the customers are tourists.B. The quality of life in France is equally excellent.C. There was a nice kitchen and a comfortable bed.D. The amazing food is mainly consumed by local farmers.E. That’s not the only reason the French eat less than we do.F. Our aim was to see if we could live, in some way, like real Parisians.G. The food is so delicious that you don’t need much of it to make you happy.【答案】36. F 37. C 38. G 39. E 40. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了作者夫妇两人在巴黎的居住的感受。首先,作者介绍了她住的房子;其次,说明了巴黎人生活非常精致的原因;最后,说明法国人对待生活的态度,相较于工作效率他们更看重生活品质。【36 题详解】上文“My husband and I just spent a week in Paris.(我丈夫和我刚在巴黎待了一周)”说明了背景;下文“So the first thing we did was rent a fantastically expensive sixth-floor apartment the size of a cupboard.(所以我们做的第一件事就是租了一个非常昂贵公寓,在第六层,只有一个橱柜那么大)”是空格处的结果,因此空格处需要填原因;根据 F 项“Our aim was to see if we could live, in some way, like real Parisians.(我们的目标是看看我们是否在某种程度上可以活的像巴黎人。)”可知,作者要在巴黎住下来,所以需要租房子,两句构成因果关系。故选 F 项。【37 题详解】上文“The place wasn’t entirely authentic, though.(不过,这个地方并不是地道的法国住房)”是段落的中心句,说明第二段主要内...